Sydäntutkimus

14.05.2017

Eläinten sydäntutkimukseen kuuluvat kliininen tutkimus (sydämen kuuntelu, yleistilan arviointi, limakalvojen tarkastus, pulssin tarkastus...) ja sen lisäksi tarpeen mukaan sydämen ultraäänitutkimus, keuhkojen röntgentutkimus, sydänfilmin eli EKG:n otto ja verenpaineen mittaus. Yleistutkimusta tarkennetaan siis tarpeen mukaan täydentävillä tutkimuksilla.

Sydäntutkimukset tehdään hereillä olevalle eläimelle, erittäin harvoin joudun antamaan ahdistusta lievittävää lääkitystä (hengitysvaikeuksista kärsineet, erittäin pelokkaat kissat)

Sydämen ulträänitutkimuksessa käytän yleensä ns. reikäpöytää, jossa eläin makaa kyljellään reikäpöydällä. Reikäpöydän reiän kautta tutkin sydämen alapuolelta. Reikäpöytää käytän sen mahdollistaessa parhaat kuvakulmat sydämeen. Sydän on keuhkojen keskellä ja keuhkot ovat täynnä ilmaa. Ultraäänisignaali ei kulje ilmassa, joten sydämen saaminen näkyväksi voi olla haastavaa. Kylkiasennossa keuhkot painuvat pois sydämen tieltä ja näkyvyys paranee huomattavasti. Hyvä näkyvyys on edellytys hyvien, tarkkojen kuvien saamiseksi. Tämän vuoksi siis pyydän kaikki kynnelle kykenevät potilaani reikäpöydälle kylkiasentoon.

Moni omistaja pelkää eläimen hätääntymistä ja epämukavuutta reikäpöydällä tutkittaessa- tämä on turhaa. Yleensä eläimet suopuvat kylkiasentoon ja kun omistaja on rauhallinen ja jämäkkä, eläinkin rauhoittuu. Osa potilaistani nukkuu pienet "päivätirsat" tutkimuksen aikana.

Isot koirat tutkin ultraäänilaitteella seisoma-asennossa. Tämä on käytännön sanelema asia, sillä ison, painavan koiran saaminen reikäpöydällemme on usein lähes mahdotonta.

Tärkeintä kuitenkin ultraäänitutkimuksessa on hyvien kuvien saaminen ja näin sillä on arvoa täydentävänä tutkimuksena. Osa eläinlääkäreistä tutkii kaikki elämet makuulla reikäpöydällä, osa kaikki eläimet seisoma-asennossa- jokainen kuitenkin haluaa tutkimuksesta täyden hyödyn eläimelle ja omistajalle.

Sydämen kokoa ja nesteen kertymistä keuhkopuolelle arvioidaan keuhkojen röntgentutkimuksella. Röntgentutkimus tehdään taas hereillä olevalle eläimelle. Kuvaussuuntia on tarpeen mukaan 1-3. Usein tarvitsemme eläimen omistajaa avustamaan röntgentutkimuksessa: kiinnipidossa ja tuomaan turvallisuuden tunnetta eläimelle.

Sydämen EKG-tutkimuksessa tarkastellaan sydämen sähköistä toimintaa. EKG:n aikana eläimen iholle kiinnitetään metalliset "klipsit", jotka toimivat antureina. Tutkimuksessa eläimen pitää olla hetken aikaa rauhassa paikallaan, yleensä taas kyljellään pötkötellen.

Verenpaine mitataan joko eturaajasta tai hännästä. Yleensä vaaditaan useampi mittaus luotettavan tuloksen saamiseksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että koiran normaalin verenpaineen pitäisi olla alle 150/95 ja kissan systolisen paineen alle 160.

Siis tervetuloa rauhallisin mielin ja kevein sydämin sydäntutkimuksiin klinikallemme!

Takaisin »