Atooppinen ihosairaus

29.05.2014

Atooppinen ihosairaus on niin omistajalle kuin lääkärillekin haastava hoidettava. Diagnoosi tehdään sulkemalla pois muut vastaavia oireita aiheuttavat sairaudet; iholta otettavat teippi- ja raapenäytteet, mahdolliset allergiatestit ja joskus myös koepalat ovat tässä apuna. Usein myös ruoka-aineyliherkkyydet pyritään poissulkemaan.

Sairauden syntyyn vaikuttavat monet tekijät. Perimällä on osuutensa sairauden kehittymiseen, tämän vuoksi atooppisesta ihosairaudesta kärsivää eläintä ei suositella käytettäväksi jalostukseen. Lisäksi atooppisesta ihosairaudesta kärsivien eläinten ihon pintakerroksen suojamuuri on terveeseen eläimeen verrattuna vajavainen. Myös muutokset elimistön puolustusjärjestelmässä, tulehdusvälittäjäaineet sekä ympäristön allergeenit vaikuttavat sairauden puhkeamiseen.

Atooppisen ihosairauden oireet vaihtelevat lievistä hyvin vakaviin, ja jokaisen potilaan kohdalla hoito on suunniteltava yksilöllisesti. Systeemisen eli suun kautta annettavan lääkehoidon lisäksi voidaan joissakin tapauksissa käyttää siedätyshoitoa, jota useimmiten annetaan pistoksina ihon alle. Lisäksi erittäin tärkeää on ihon paikallishoito: säännölliset pesut, ihon kosteutus hoitoaineella, korvien ja ihopoimujen huolellinen puhdistus ja usein myös ylläpitävä hoito muilla paikallishoitovalmisteilla. Tämä vaatii omistajalta paljon aikaa ja viitseliäisyyttä, varsinkin kun muistetaan, että sairaus ei koskaan parane. Hyvällä hoidolla ja oikein valitulla lääkityksellä pystytään suurimmassa osassa tapauksia potilaiden elämänlaatua kuitenkin parantamaan niin paljon, että ne voivat jatkaa tyytyväistä koiran- tai kissanelämää.

Takaisin »