Sydämen vajaatoiminta

29.05.2014

Sydämen vajaatoiminta on oire sydänsairaudesta. Se ei ole siis itsenäinen sairaus, vaan sen taustalla on jokin sairaus sydämessä. Sydämen vajaatoiminta kehittyy, kun sydän ei pysty enää vastaamaan muun elimistön verenkiertotarpeeseen tai se kykenee siihen ainoastaan voimakkaiden komensaatiomekanismien avulla.

Pääasiallisia sydämen vajaatoimintaoireita ovat väsymys, rasituksensiedon aleneminen, hengitystieheyden nousu, koirilla yskä, pyörtyily/"heikotuskohtaukset", nesteen kertyminen vatsaonteloon ja mahdollisesti myös ihon alle, ruokahaluttomuus, laihtuminen.

Sydämen vajaatoiminnan oireet voivat vaihdella: kaikkia oireita ei ole kaikilla yksilöillä ja erilaiset viat sydämessä voivat aiheuttaa hieman erilaista oirekuvaa. Usein sydämen vajaatoimintaoireet tulevat hiipien ja niihin ei välttämättä heti osaa kiinnittää huomiota. Usein vasta sitten, kun oireilu on voimakasta ja selkeää, havahdutaan tilanteeseen.

Lääkityksellä sydämen vajaatoimintaoiretta saadaan helpotettua. Usein oireiden helpottamiseen vaaditaan useampaa lääkettä. Vajaatoimintaoireilu ei ole aina yhtä voimakasta vaan välillä oireilu voi olla hyvinkin poissa, kun taas esim. voimakas yhtäkkinen rasitus saattaa laukaista oireilun päälle hyvinkin lyhyessä ajassa.

Tyypillisimmät sairaudet, jotka aiheuttavat sydämen vajaatoimintaa ovat koirilla eteiskammioläpän rappeumasairaus ja kissoilla sydänlihasta paksuunnuttava sydänlihasrappeuma eli hypertrofinen kardiomyopatia

Takaisin »